Ó's verhoal

ons verhaal"Ik hoop dat ik nog veel mensen mag gelukkig maken met gezonde voeding, want iedere glimlach is het waard."

Hallo, ik ben Marco Buttiens, chef in de Smooksjuur.


In 2002 begon ik mijn opleiding aan de hotelschool in Hasselt. Dit nadat ik thuis al een paar pogingen om te koken ondernomen had. Ik begon al snel met weekendwerk. Hier leerde ik dat de horeca niet voor iedereen is weggelegd. Ik leerde er hard werken en op mijn tanden bijten. Al snel kwam ik er op deze manier achter dat ik nooit nog iets anders zou willen doen dan koken. Ik had mijn ultieme droom gevonden.


Op een ijskoude morgen in februari 2010 kwam er pas echt een zware uitdaging op mij af. "Mijn restaurant", het veel bekeken en besproken programma op VTM,  was het echte begin van mijn carrière. Afzien kreeg een heel andere dimensie tijdens deze beproeving. Ik werd er tot het uiterste gedreven, maar gaf niet op. Tijdens de laatste maand van deze toch wel leuke ervaring klaarde de hemel op. Ik leerde er enorm veel bij, zowel op vlak van koken, als op persoonlijk vlak.


In 2015 deed ik voor de derde maal mee aan de culinaire wedstrijd van "de Confrerie  van Kortessems fruit en haar gastronomie". Dit werd mijn eerste persoonlijke overwinning.  Ik ontwikkelde een sterke persoonlijke  visie over de horeca. Elk geslaagd feestje, elk lekker gerecht, elke liter soep, elke glimlach na het proeven van een gerecht zijn persoonlijke overwinningen. Dit alles maakt dat ik kook met hart en ziel, elk bord is de moeite waard en is even belangrijk.


Door mijn gewichtsverlies van 50 kilo, (gastric bypass) kreeg ik meer en meer voeling met de gezonde manieren van koken. Een zak chips voor tv werd een bakje aardbeien en een pizza in de late uurtjes werd een gezonde maaltijd op het juiste tijdstip. Het experimenteren met gezonde producten om toch overheerlijke maaltijden op tafel te toveren is een deel van mijn leven geworden. Deze visie probeer ik ook te hanteren in de smooksjuur. Verse groenten, zo weinig mogelijk vetten en bewaarmiddelen, en zo veel mogelijk natuurlijke producten.


Ondertussen groeide de Smooksjuur uit tot "the place to be" voor afhaalmaaltijden in Kortessem. Onze automaat is voor vele mensen niet meer weg te denken uit onze gemeente.