Hallo, ik ben Marco Buttiens, chef in de Smooksjuur.
In 2002 begon ik mijn opleiding aan de hotelschool in Hasselt. Dit nadat ik thuis al een paar pogingen om te koken ondernomen had. Ik begon al snel met weekendwerk. Hier leerde ik dat de horeca niet voor iedereen is weggelegd. Ik leerde er hard werken en op mijn tanden bijten. Al snel kwam ik er op deze manier achter dat ik nooit nog iets anders zou willen doen dan koken. Ik had mijn ultieme droom gevonden.
Op een ijskoude morgen in februari 2010 kwam er pas echt een zware uitdaging op mij af. "Mijn restaurant", het veel bekeken en besproken programma op VTM, was het echte begin van mijn carrière. Afzien kreeg een heel andere dimensie tijdens deze beproeving. Ik werd er tot het uiterste gedreven, maar gaf niet op. Tijdens de laatste maand van deze toch wel leuke ervaring klaarde de hemel op. Ik leerde er enorm veel bij, zowel op vlak van koken, als op persoonlijk vlak.
In 2015 deed ik voor de derde maal mee aan de culinaire wedstrijd van "de Confrerie van Kortessems fruit en haar gastronomie". Dit werd mijn eerste persoonlijke overwinning. Ik ontwikkelde een sterke persoonlijke visie over de horeca. Elk geslaagd feestje, elk lekker gerecht, elke liter soep, elke glimlach na het proeven van een gerecht zijn persoonlijke overwinningen. Dit alles maakt dat ik kook met hart en ziel, elk bord is de moeite waard en is even belangrijk.
Door mijn gewichtsverlies van 50 kilo, (gastric bypass) kreeg ik meer en meer voeling met de gezonde manieren van koken. Een zak chips voor tv werd een bakje aardbeien en een pizza in de late uurtjes werd een gezonde maaltijd op het juiste tijdstip. Het experimenteren met gezonde producten om toch overheerlijke maaltijden op tafel te toveren is een deel van mijn leven geworden. Deze visie probeer ik ook te hanteren in de smooksjuur. Verse groenten, zo weinig mogelijk vetten en bewaarmiddelen, en zo veel mogelijk natuurlijke producten.
Ondertussen groeide de Smooksjuur uit tot "the place to be" voor afhaalmaaltijden in Kortessem. Onze automaat is voor vele mensen niet meer weg te denken uit onze gemeente.
Vanaf 1 juli 2021 opende het "Smookwienkelke" de deuren. Het Smookwienkelke staat voor streekgebonden met een dikke knipoog naar de fifties & sixties.
Dit uniek concept is ontstaan uit mijn voorliefde voor ons dorp, onze streek en onze provincie. Men zou verwachten dat ik mij dan vooral richt op toerisme, maar niets is minder waar. Ik ben er namelijk van overtuigd dat veel van mijn dorps- en streekgenoten de mooie producten, die onze streek te bieden heeft, niet allemaal kennen. Ik zie het dan ook als mijn taak om deze topproducten te laten proeven en ontdekken.
Tot 1983 was er in ons "wienkelke" een nostalgisch café genaamd "bij Lucienne", uitgebaat door de tante van mijn grootvader. Het barmeubel achter de toog hebben we kunnen bewaren en opknappen. Enkele oude tegels hebben we terug zichtbaar gemaakt. "doùë hùbbe de soldaote nog op gedaa'sd" zei mijn grootvader altijd. Met de fruitkisten van op de boerderij maakten we een groot rek voor de streekproducten. De oude plukladders dienen nu als luster en onze toog is gemaakt van oude fruitpaloxen. Nostalgische muziek uit de fifties & sixties zal weerklinken van de langspeelplaten die we vanonder het stof haalden op zolder.
We proberen om het gevoel en de sfeer van een Vlaams kruidenierswinkeltje terug bij u boven te halen.
Tot slot kan u bij ons ook terecht voor belegde broodjes. Om dit perfect in ons winkeltje in te passen, worden de broodjes belegd met kwaliteitsvolle streekproducten of huisbereide specialiteiten. Dan denk ik vooral aan Vlaamse producten en gerechten die hip waren in de tijd van mijn grootouders.
Vanaf 6 april 2023 is ons concept terug te vinden Bij Morrei op de Daaleindestraat 73 in Kortessem. We gaan er samenwerken met Piet & Donald, net als ik 2 geboren en getogen Kortessemenaren.
Tijdens de Bloesembar & de zomerbar kan u er genieten van artisanale bieren, lekkere cocktails en mocktails aangevuld met een ruime keuze aan fingerfoods.
Wij zelf serveren er onze ambachtelijk belegde broodjes aangevuld met enkele eerlijke lunchgerechten bereid met lokale ingrediënten, die u hieronder kan terugvinden.
Onze streekproducten en kant en klare maaltijden uit de automaat kan u er eveneens terug vinden.
Tot Bij Morrei!
Marco Buttiens
Jo Lambrechts schrijft een column over het dagelijkse leven in Kortessem.
Jo Lambrechts
Dinsdag 14 december 2021 om 09:10
Vroeger waren er honderden cafés in Kortessem. Mensen hadden nog geen tv en sociale media bestonden nog niet. Er werd veel gepraat, gedronken en gefeest. Zo opende Henri Nijs reeds in 1920 samen met Catharina Smets, weduwe van Buttiens Gustaaf en mama van Marie Buttiens, een café in Mersenhoven. Later verhuisden ze naar de Hasseltsesteenweg. Marie zou zich ontfermen over de boerderij en halfzus Lucienne Nijs werd waardin in het café ‘Bij Lucienne’.
In dit gezellig dorpscafé van Lucienne ‘Van Neske’ viel altijd wat te beleven. Ik herinner mij nog dat dit in de jaren 60 het clublokaal was van de Kortessemse CVP, de Leemcrossers en de Middenstand. Mijn vader ging er vaak vergaderen. Die vergaderingen waren zelfs zo boeiend dat hij altijd laat thuis kwam. Het interieur van dit cafeetje was sober ingericht, met oude keramische tegeltjes op de vloer, houten lambrisering tegen de muur en een eiken voortoog. Hierachter een groot houten barmeubel voor bierglazen en wat lekkers. Wanneer Lucienne in 1983 met pensioen ging, werd het café gesloten, maar werd er nog lang onder het hoedje getapt.
In het verlengde van het café lag de kleine boerderij van haar halfzus Marie. Het was een dorpsboerderij met wat koeien, varkens, kleinvee en streekfruit, zoals er meerdere in de buurt lagen. De zoon van Marie, Jef Buttiens, alias 'Jef van Trien van de Bot', zette de boerderij verder. Tot op 93-jarige leeftijd plantte Jef nog aardappelen, prei, wortelen en kolen. Kleinzoon Marco speelde er op het hooi en hielp grootvader soms op het veld of in de stallen. Hij snoepte dan van alle lekkernijen van de boerderij en mocht soms zelfs al eens mee helpen koken met de producten van de boerderij en zo kreeg Marco het smaak microbe te pakken.
In 2002 is hij aan de hotelschool in Hasselt begonnen en na heel wat stages en ervaringen is hij kok geworden. In 2010 mocht hij zelfs mee doen met het populaire VTM-programma 'Mijn Restaurant'. Marco’s lokale producten en streekgerechten waren zijn passie. In 2015 won hij de fel begeerde culinaire wedstrijd van de Confrerie van het Kortessems fruit en haar gastronomie. Later opende hij de Smoôksjuùr in het oude authentieke pand van zijn grootvader. Bovendien maakte hij van het bruincafé een nostalgisch ‘Smookwienkelke’ in de stijl van de sixties. Naast gezonde huisbereide specialiteiten, broodjes en Limburgse streekproducten, vind je er ook lokale dranken en producten van boeren en slagers in de nabije omgeving. Ook de aanduidingen zijn in het ‘plat Kotsoves’ geschreven. Een stukje Bokrijk in Kortessem. Vandaag is dit unieke concept is een belevenis en ademt de smaak van Limburg uit. Marie, Lucienne en Jef zouden fier geweest zijn als ze dit ziet en zoals Lucienne altijd zei: “Lùt het oech smoôke.”
COPYRIGHT © ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN
NEEM CONTACT OP