Over het Smookwienkelke

Het Smookwienkelke staat voor streekgebonden met een dikke knipoog naar de fifties & sixties.

Dit uniek concept is ontstaan uit mijn voorliefde voor ons dorp, onze streek en onze provincie. Men zou verwachten dat ik mij dan vooral richt op toerisme, maar niets is minder waar. Ik ben er namelijk van overtuigd dat veel van mijn dorps- en streekgenoten de mooie producten, die onze streek te bieden heeft, niet allemaal kennen. Ik zie het dan ook als mijn taak om deze topproducten te laten proeven en ontdekken.


Tot 1983 was er in ons "wienkelke" een nostalgisch café genaamd "bij Lucienne", uitgebaat door de tante van mijn grootvader. Het barmeubel achter de toog hebben we kunnen bewaren en opknappen. Enkele oude tegels hebben we terug zichtbaar gemaakt. "doùë hùbbe de soldaote nog op gedaa'sd" zei mijn grootvader altijd. Met de fruitkisten van op de boerderij maakten we een groot rek voor de streekproducten. De oude plukladders dienen nu als luster en onze toog is gemaakt van oude fruitpaloxen. Nostalgische muziek uit de fifties & sixties zal weerklinken van de langspeelplaten die we vanonder het stof haalden op zolder.

We proberen om het gevoel en de sfeer van een Vlaams kruidenierswinkeltje terug bij u boven te halen.


Tot slot kan u bij ons ook terecht voor ambachtelijk belegde broodjes. Om dit perfect in ons winkeltje in te passen, worden de broodjes belegd met kwaliteitsvolle streekproducten of huisbereide specialiteiten. Dan denk ik vooral aan Vlaamse producten en gerechten die hip waren in de tijd van mijn grootouders.


Vanaf 6 april 2023  is ons concept terug te vinden Bij Morrei op de Daaleindestraat 73 in Kortessem. We gaan er samenwerken met Piet & Donald, net als ik 2 geboren en getogen Kortessemenaren.

Tijdens de Bloesembar & de zomerbar kan u er genieten van artisanale bieren, lekkere cocktails en mocktails aangevuld met een ruime keuze aan  fingerfoods.

Wij zelf serveren er onze ambachtelijk belegde broodjes aangevuld met enkele eerlijke lunchgerechten bereid met lokale ingrediënten, die u hieronder kan terugvinden.

Onze streekproducten en kant en klare maaltijden uit de automaat kan u er eveneens terug vinden.

Tot Bij Morrei!


Broodjes bestellen

Voor het bestellen van broodjes kan u terecht op volgend nummer: 


0471787323

Afhalen kan op de Daaleindestraat 73 in Kortessem

(H)eerlijk belegde broodjes (afhaal)

Haspengouwse smos  8,50 euro

(tarwe, ei, mosterd, melk, sporen van gluten en noten)

Broodje smos zoals we het kennen, maar dan met producten uit onze eigen streek. Gekookte beenham van bij Hoeveslagerij "Mattes" die wij zelf nog kruiden en afbakken in de oven, jonge kaas van de Holhoornhoeve, biologische eitjes van de Alverberg in Kortessem en huis bereide mayonaise.

 

Smookwienkelbroodje 9 euro

(tarwe, ei, mosterd, vis, sporen van gluten en noten)

Broodje van het huis, gebaseerd op gevulde perzik met tonijn. Enorm hip op de koude schotels van vroeger. De perziken hebben we even gegrild en opgelegd in een lichte suikersiroop. Deze worden vergezeld door een huisbereide tonijnsalade, een gekookt eitje, rode ui en salade.

 

Smookwienkel martino 9 euro

(tarwe, ei, mosterd, sporen van gluten en noten)

Huisbereide préparé Americain ,met ons Vlaams Holstein rundsvlees als basis, huis bereide martinosaus, een gekookt eitje, rode ui, gefruite kappertjes, sweet pickle relish en salade.

 

Spek/stroopbroodje 8 euro

(tarwe, ei, sporen van gluten en noten)

Voor dit broodje maakte ik een Amerikaanse baconjam waar ik de bruine suiker vervangen heb door Loonse stroop. Verder vindt u op dit broodje fijn gesneden houthakkersspek, een gekookt eitje, rode ui en salade.

 

Broodje "kotsovese frikkandel" 8 euro

(tarwe, ei, mosterd, sporen van gluten en noten)

Huisbereide gehaktballen op de wijze van mijn grootmoeder op smaak gebracht met pickelsmayonaise, tomaat, komkommer, een gekookte eitje rode ui, en salade.

 

Broodje geitenkaas & conference 8 euro

(tarwe, amandel, hazelnoot, walnoot, cashewnoot, sporen van gluten en noten)

Geitenkaas uit onze streek in combinatie met een heerlijke notencrumble, een huisbereide chutney van conference peren, rode ui en notensla.

 

Broodje "hinnesloat" 8 euro

(tarwe, ei, mosterd, sporen van selder, gluten en noten)

Dit broodje is belegd met "hinnesloat" (kipsalade met curry). Deze kipsalade is huisbereid met kippen uit ons dorp en kruiden van heel ver weg. Verder ligt tussen dit broodje tomaat, komkommer, een gekookt eitje en salade.

 

 Broodje rosbief 9 euro

(tarwe, ei, mosterd, sporen van selder, gluten en noten)

Rosbief klaargemaakt zoals alleen ons grootmoeder dat kon, op smaak gebracht met huis bereide pepersaus, een gekookt eitje, tomaat, rode ui, komkommer en salade.

 

Broodje brie met honing & mosterd uit Haspengouw 8 euro

(tarwe, ei, mosterd, melk, sporen van gluten en noten)

Broodje met brie, mosterd en honing uit Haspengouw, biologische eitjes van de Alverberg in Kortessem, rode ui en gemengde salade.

 

Limburgs caesar broodje 9 euro

(tarwe, ei, vis, mosterd, melk, sporen van selder, gluten en noten)

Broodje op basis van de wereldberoemde caesar salade met heerlijke Limburgse ingrediënten. Limburgse pecorino, kip van Hoeveslagerij “Mattes”, biologische eitjes van de Alverberg in Kortessem, caesardressing op basis van huisbereide mayonaise, rode ui en gemengde salade.

 

Broodje truffel en filets D' Anvers 9 euro

(tarwe, melk, mosterd, sporen van selder, gluten en noten)

Broodje met huis bereide truffelmayonaise, rosbief klaargemaakt zoals alleen ons grootmoeder dat kon, Limburgse pecorino, tomatensalsa, rode ui, geroosterde pijnboompitten en notensla.

 

Broodje “vleis & vèis” 9 euro

(tarwe, ei, mosterd, vis, melk, sporen van selder, gluten en noten)

Broodje gebaseerd op de Italiaanse klassieker vitelo tonato. Kalfsmuis klaargemaakt zoals alleen de Nonna dat kon. Huisbereide tonijnsalade, gefruite kappertjes, zwarte olijven, rode ui, rucola & ansjovismayonaise.

 

Broodje hin & Spoanse saus 8 euro

(tarwe, melk, mosterd, sporen van selder, gluten en noten)

Broodje met gebakken kip, huis bereide andalous, tomaat, komkommer, biologische eitjes van de Alverberg in Kortessem, rode ui & gemengde sla .

 

Broodje zalm "belle vue" 9 euro

(tarwe, melk, mosterd, vis, sporen van selder, gluten en noten)

"Zalmbelle vue" kon je vroeger niet wegdenken op een heerlijke koude schotel. Dit is dus een beetje de koude schotel van toen, maar dan tussen een broodje. Gepocheerde zalm, huisbereide cocktail, een gekookt eitje, rode ui, tomaat, komkommer en salade.U kan onze belegde broodjes ook laten smaken in ons nostalgisch cafeeke bij Morrei of in de Bloesembar. Dan betaald u 1,50 euro extra per broodje.

 

Huisbereide koude schotels

Koude schotel met vlees  14 euro

(ei, mosterd, sporen van gluten en noten)

Huisgebakken beenham, Kotsovese frikandel, rosbief klaargemaakt zoals alleen ons grootmoeder dat kon, salade, tomaat, komkommer, gekookt eitje, broodkorstjes en picklesmayonaise.

 

Koude schotel met vis 16 euro

(ei, mosterd, vis, sporen van gluten en noten)

Zelf opgelegde perzik gevuld met tonijn, gepocheerde zalm, salade, tomaat, komkommer, rode ui, gekookt eitje, broodkorstjes en cocktailsaus.

 

Koude schotel “Limburgse caesar” 14 euro

(ei, mosterd, tarwe, vis, sporen van gluten en noten)

Salade op basis van de wereldberoemde caesar salade met heerlijke Limburgse ingrediënten. Limburgse pecorino, kip van Hoeveslagerij “Mattes”, biologische eitjes van de Alverberg in Kortessem, caesardressing op basis van huisbereide mayonaise, rode ui, broodkorstjes en gemengde salade.

 

Koude schotel filets d’Anvers & truffel 14 euro

(ei, tarwe, mosterd, melk, sporen van gluten en noten)

Salade met rosbief klaargemaakt zoals alleen ons grootmoeder dat kon, met huisbereide truffelmayonaise, Limburgse pecorino, tomatensalsa, rode ui, geroosterde pijnboompitten, broodkorstjes en gemengde sla.

 

Koude schotel geitenkaas en chutney van conference peer 14 euro

(tarwe, melk, sporen van gluten en noten)

Salade met verse geitenkaas van de Holhoornhoeve, huisbereide chutney van conference peren, geroosterde noten, een gekookt eitje, broodkorstjes en gemengde sla.

 

Koude schotel “vleis & vèis” 14 euro

(tarwe, melk, sporen van gluten en noten)

Koude schotel gebaseerd op de Italiaanse klassieker vitelo tonato. Kalfsmuis klaargemaakt zoals alleen de Nonna dat kon. Huisbereide tonijnsalade, gefruite kappertjes, zwarte olijven, rode ui, rucola, broodkorstjes & ansjovismayonaise.

Lunchen bij Morrei:

Buiten onze ambachtelijk belegde broodjes en koude schotels kan u ook genieten enkele (h)eerlijke eenvoudige lunchgerechten:


Tosti & Toast:


 

Tosti uit het vuistje  9 euro

(ei, tarwe, mosterd, melk, sporen van gluten en noten)

Keuze uit wit of donker boerenbrood. De tosti is belegd met huisgebakken hesp van bij“Mattes”en jonge kaas van de Holhoornhoeve. Geserveerd met huisbereide mayonaise & ketchup.

 

Tosti kaas & hesp  12 euro

(ei, tarwe, mosterd, melk, sporen van gluten en noten)

Keuze uit wit of donker boerenbrood. De tosti is belegd met huisgebakken hesp van bij“Mattes”en jonge kaas van de Holhoornhoeve. Geserveerd met verse salade, huisbereide mayonaise & ketchup.

 

Tosti van het“Smookwienkelke” 14 euro

(ei, tarwe, mosterd, melk, sporen van gluten en noten)

Keuze uit wit of donker boerenbrood. De tosti is belegd met houthakkersspek, brie en baconjam op basis van Loonse stroop. Geserveerd met verse salade & Haspengouwse mosterd.

 

Tosti van “bij Morrei” 16 euro

(ei, tarwe, mosterd, melk, vis, sporen van gluten en noten)

Keuze uit wit of donker boerenbrood. De tosti is belegd met jonge kaas van de Holhoornhoeve, gestoomde zalm, jonagold appel & dille. Geserveerd met verse salade & huisbereide cocktailsaus.

 

Toast met Haspengouwse hùidkeës & mosterd  11 euro

(ei, tarwe, mosterd, melk, vis, sporen van gluten en noten)

Keuze uit wit of donker boerenbrood. Op de toast serveren we de lekkerste Haspengouwse hùidkeës met graanmosterd & verse salade. Soepen:


 

Soep uit het seizoen  5,50 euro

(tarwe, selder, melk, sporen van gluten en noten)

Elke week maken wij verse soep van seizoensgroenten. Deze soep wordt geserveerd met brood & boter.

 

Tomatensoep met balletjes  6,50 euro

(tarwe, selder, melk, sporen van gluten en noten)

Tomatensoep naar het recept van de bomma, met verse gehaktballetjes. Geserveerd met brood & boter.

 

Maaltijdsoep uit het seizoen  9 euro

(tarwe, selder, melk, sporen van gluten en noten)

Elke week maken wij verse soep van seizoensgroenten. Deze soep voorzien wij van  een rijkelijke garnituur, zodat deze gerust als maaltijd beschouwd mag worden. Geserveerd met brood & boter.Haspengouwse“plenkskes”:


 

Plenkske bè lookbroodjes (7st.)  7,50 euro

(tarwe, melk, sporen van gluten en noten)

Keuze uit wit of multigranen. De huisbereide kruidenboter op onze lookbroodjes werd bereid met boter van de “Melkerhei”.

 

Plenkske bè houthakkersspek & bacon jam  7,50 euro

(tarwe, mosterd, sporen van gluten en noten)

Plenkske bè fijn gesneden houthakkersspek en bacon jam op basis van Loonse stroop. Geserveerd met brood & boter.

 

Plenkske bè“Kotsovese frikkadel” 7,50 euro

(tarwe, ei, mosterd, sporen van gluten en noten)

Plenkske bè huisbereide gehaktbal & picklesmayonaise. Geserveerd met brood & boter.

 

Plenkske bè rosbief & pepersaus  7,50 euro

(tarwe, mosterd, ei, sporen van gluten en noten)

Plenkske bè rosbief, klaargemaakt zoals alleen ons grootmoeder dat kon met huisbereide pepersaus. Geserveerd met brood & boter.

 

Plenkske bè hùidkeës & Haspengouwse mosterd  8 euro

(tarwe, mosterd, sporen van gluten en noten)

Plenkske bè de lekkerste “hùidkeës” met Haspengouwse mosterd geserveerd met brood & boter.Plenkske bè al wa goed is 12,50 euro

(tarwe, mosterd, sporen van gluten en noten)

Plenkske bè rosbief klaargemaakt zoals alleen ons grootmoeder dat kon met huisbereide pepersaus, fijngesneden houthakkersspek, baconjam op basis van Loonse stroop, “Kotsovese frikkadel”, de lekkerste “hùidkeës”, picklesmayonaise brood & boter.

.

Verwenkoffie  8,50 euro 

(melk, tarwe, sporen van gluten en noten)

Koffie met een ruim pallet aan “zute zondes”. Hasseltse speculaas, mini limburgse vlaai, advocaat & slagroom, mini pannenkoekje & een roomijspraline.


Da smok nö nog ... Zute zonde:Verse milkshakes  7 euro 

(melk, sporen van gluten en noten)

Onze milkshakes worden bereid met vers roomijs van “Fragola”& volle melk van de “Melkerhei”.

Keuze uit de smaken:

  • Vanille
  • Chocolade
  • Mokka
  • Aardbeien (van bij Welroy + 1 euro)

 

Kotsoves eppelkukske  9 euro

(tarwe, ei, melk, sporen van gluten en noten)

Het Kortessems eppelkukske wordt al sinds mensenheugenis gebakken op de Hasseltsesteenweg gebakken door “Guido, de bekker”. Wij serveren deze lekkernij met een bolletje vers roomijs van “Fragola”& een zelfgemaakt kriekendrupke naar het authentieke, Voerens recept van mijn oma.

Verse Hasseltse speculaas

De geur van vers gebakken speculaas, heerlijk toch?

Kom zeker langs en geniet van huisgebakken speculaas in de ons wienkelke.


In samenwerking met Jacques van de Bakkersdochter in Hasselt, bakken wij verse Hasseltse speculaas speciaal voor u.


Speculaas zonder noten: 6,50 euro/200gr

Speculaas met noten: 8 euro/200gr


Smookwienkel spaorkas

Wil u ook meesparen net zoals vroeger?

Laat het ons weten en krijg een persoonlijk vakje in onze "spaorkas".

Bij het Smookwienkelke kan u terug sparen in een spaarkast, zoals dit vroeger gebeurde in bijna elke café.

Wil u graag meesparen, dan vragen we uw naam en emailadres en dan krijgt u van ons een persoonlijk vakje in onze spaarkast.

Bij elke 10 euro die u in ons winkeltje spendeert krijgt u een jeton in uw persoonlijk vakje. Ook als u maar 1 broodje koopt, maar minder dan 10 euro spendeert krijgt u een jeton in uw persoonlijk vakje.

Aan het einde van elk seizoen openen wij de "spaorkas". U krijgt dan van ons een tussenstand en kan u beslissen om de gespaarde jetons in te wisselen of om verder te sparen. 

10 jetons = een biertje naar keuze

20 jetons = een Kortessems eppelkukske

30 jetons = een tomatensoep met balletjes

40 jetons = een broodje naar keuze

50 jetons = een warme maaltijd naar keuze

75 jetons = een pot Grootmoeders vol au vent

100 jetons = een fles schorpion

#streekproductindekijker

't is eëtes óut os streek waa djéë koent zien

RITCHIE


Er was eens de fifties, met zijn doo-wop rock, hoelahoep, Brigitte Bardot-in-bikini en … Ritchie: lekkere limonade van eigen bodem, lustig op de markt tot laat in de jaren ’70. Toen nam Ritchie een lange, deugddoende vakantie en nu staat ‘ie er weer, geüpdatet. Prettig bruisend als de tijd van toen en tegelijk helemaal mee met de 21e eeuw dankzij smaakduo’s van nu. Ideaal bij het facebooken, netflixen, spotifyen of na het surfen in het echt.

Gebrouwen in Leuven, gebotteld in Diepenbeek.

THE SUNDAY ROAST


The Sunday Roast is een kleine ambachtelijke branderij in het Limburgse Haspengouw, in ons dorp "Kotsove" dus, die zich onderscheidt door haar flexibele en persoonlijke aanpak. De koffie wordt pas gebrand na bestelling waardoor de bonen steeds kraakvers kunnen geleverd worden. Dankzij deze werkwijze kunnen wij u de beste kwaliteit garanderen.

Koffie gebrand in Kortessem!

DE JAMBROUWERIJ


De Jambrouwerij staat voor een ambachtelijke keuken waarin smaken met gevoel voor authenticiteit worden geconserveerd. In de brouwerij is er echter ook ruimte voor creativiteit, waardoor jams ontstaan die soms verrassend smaken. Alle smaken die de Jambrouwerij voert, geven rechtstreeks gehoor aan de inspiratie die een wandel- of fietstocht in onze mooie omgeving ons bracht.

Deze heerlijke "jams" worden bereid in Riemst.

GEZOND VAN BIJ ONS


Agnes en Luc maken ambachtelijk producten van hun zelf geteelt fruit.

Voor hun Haspengouwse confituur en gelei en voor hun kersen op kriekensap kreeg het koppel een speciale erkenning als traditioneel streekproduct. Agnes vertelt hoe ze als jong meisje van haar moeder leerde hoe ze de kersen moest opleggen. Tot op vandaag gebruikt ze het authentiek recept.

Het feit dat sommige van hun producten een erkenning kregen en een label dragen is een echte meerwaarde voor de klanten, vertelt Agnes. “Het rechtstreeks contact met klanten doet me veel plezier. Je krijgt feedback. Zo vertelde iemand me dat haar kinderen geen andere appelmoes meer wilde eten dan die van ons.” Agnes heeft ook een fanclub, een groep vaste klanten die steeds terugkomt. Dan weet je dat je goed bezig bent!

SCHORPION


Schorpion, de trots van Kortessem!

2 hectaren wijndruiven op de zuidflank van Vliermaal, chardonay en de andere pinots. Dit voor mousserende wijn volgens "Méthode traditionelle"


Onze wijngaard heeft een oppervlakte van bijna 2 hectare. Hij is gelegen op een zuidhelling in Vliermaal. Hierdoor wordt, vergeleken met een plat stuk grond, het zonlicht feller geconcentreerd. Het is zoals zonnepanelen die ook naar de zon moeten gericht worden. Dit helpt om de druiven beter rijp te krijgen. We zitten immers op een zeer noordelijke ligging. De zuidhelling compenseert dit, waardoor we toch elk jaar de druiven rijp krijgen.HOENSHOF


Prof. Dr. Ghislain Houben startte zijn wijnverhaal in het gehucht Hoenshoven te Borgloon. Wijnbouw is Ghislains passie. In 2002 plantte hij zijn eerste wijnranken op gronden die in de familie zijn sinds 1907. Ook zijn zoon Jeroen, die opgroeide tussen de wijnvaten, is gebeten door de wijnmicrobe.

Samen bewerken ze 6,5 hectare aan wijngaarden, met maar liefst 30 verschillende druivenrassen. Ghislain heeft een uitzonderlijke kennis van het vinificatieproces. Zoals zijn titel al doet vermoeden is bestuderen en creëren zijn passie. Dit resulteert in een divers gamma aan wijnen die jaarlijks geproduceerd worden. Dit zijn zowel ‘klassieke’ witte en rode wijnen. In 2017 behaalden ze de gouden medaille voor de Cuvée d’Amour, latest harvest, en een zilveren medaille voor de Pinot Gris Barrique. In 2019 won de rode wijn Stierenbloed een gouden medaille.

nen, als unieke creaties.


T Kadeeke


Wij zijn Danny en Kathleen. 

We hebben een fruitbedrijf, voornamelijk telen we krieken en peren. Danny heeft altijd een passie gehad voor gezondheid, vandaar is hij in 2019 begonnen aan een vierjarige opleiding als voedings-/gezondheidsconsulent. Het traject voedingsconsulent is volledig afgehandeld. Het doel is mensen te helpen met gezonder te leven. 

Jullie kunnen ook bij hem terecht voor voedingsadvies of met vragen over allerlei gezondheidskwaaltjes. we zullen ook geregeld kleine tips delen met jullie die jullie welzijn ten goede komt.Dat gezondheid niet te koop is, is volgens ons maar deels waar. Met het stuur in eigen handen te nemen kan je al veel bereiken.

Omdat Danny toch kriekenboer is in hart en nieren kwam ook het idee om puur kriekensap op de markt te brengen. Dit hebben we dan uitgebreid, we persen van kwaliteitsfruit sappen die gezond zijn voor ons, tafelfruit vers geperst.


DE WROETER


De Wroeter Activiteitenboerderij is een verbinding van mensen waarbinnen ieder op unieke wijze
kan bijdragen aan een zorgzame en duurzame samenleving met een hart voor mens en natuur!

Wij richten ons naar volwassen mannen en vrouwen die niet, nog niet of niet meer terecht kunnen in betaalde arbeid, maar wel graag willen werken en hun talenten willen ontplooien.

Je kunt bij De Wroeter terecht met of zonder persoonsvolgend budget voor een diverse dagbesteding op maat.


De Hophemel


Wij zijn Geert Vandormael en Steven Broekx, twee gepassioneerde zythologen, foodies en natuurlijk brouwers. Brouwerij HopHemel is het geesteskind van onze gedeelde passie voor bier, het achterliggend productieproces en de mogelijkheden die deze hemelse drank kan bieden op vlak van foodpairing en gastronomie.


Het brouw-verhaal is ontstaan uit een klein begonnen, maar snel gegroeide huisbrouwerij die de lat hoog legt en het experiment niet schuwt. Na een aantal jaren werd de drang om naar buiten te komen met de hieruit ontstane bieren echter zo groot dat Brouwerij HopHemel in het najaar van 2020 officieel het licht zag.