'n heil kelbaa's wienkelwaor

een grote zak winkelwaar


Alles wat u bij de Smooksjuur kan bestellen in onze webshop

Op zaterdag vanaf 14u kan u onze winterbbq enkel telefonisch bestellen: 0471787323


G'day mates!

Vanaf komend weekend proberen wij de beleving van een "Aussie barbie" bij u in de woonkamer te brengen. Ook nu gaan we opzoek naar de meest populaire "Aussie barbie" -gerechten en authentieke ingrediënten.

De grootste culinaire hobby van de Australiërs is met stip op één: barbecueën. De Aussies laten geen gelegenheid aan zich voorbij gaan om de barbecue aan te steken. Families, groepen vrienden en iedereen die trek heeft verzamelt zich rond hun geliefde Barbie. Je vind ze dan ook overal. Niet alleen in de tuin, maar ook op picknickplaatsen en bijvoorbeeld aan het strand...

The Great Aussie Barbie


De barbecue wordt door de Aussies liefkozend Barbie genoemd, en is mateloos populair. Down Under is dit kookstel zelfs een belangrijk deel van het Australische interieur. De BBQ wordt standaard aangestoken als het vakantie is en wanneer men wat te vieren heeft. Zoals verjaardagen, huwelijken, verlovingen, Kerst, Pasen en Australia Day. Of men verzint een feestelijke gebeurtenis om 's lands favoriete hobby uit te voeren. Heeft jouw rugby club gewonnen, zie je je vrienden eindelijk weer eens of is de kat jarig? Hop, dan gaat de Barbie weer aan. Een gevleugelde uitspraak van een Aussie bloke: "Grab a 6-pack, bung the ball and chain in the Holden and come on over for a barbie..."


Let op: word je voor een BBQ uitgenodigd, neem dan een flesje wijn of wat bier mee.

De Aussie Barbie staat symbool voor de relaxte, laidback Australische cultuur en hun liefde voor alles wat outdoor is. Het is een leuk en sociaal evenement. Grote steaks, worsten, karbonades en vissen op de grill die je samen met je familie en vrienden in de achtertuin of aan het strand verorberd.


Natuurlijk weggespoeld met de nodige koude biertjes en flessen wijn. De sfeer is ongedwongen en iedereen staat met in de ene hand een bord eten en in de ander een drankje. Geen formeel zitdiner dus!

Dit is een van de weinige gelegenheden dat de Australische man heer en meester van de maaltijd én het entertainment is. Althans, dat laatste denkt hij (na een paar biertjes). De rolverdeling is vaak traditioneel: de vrouw koopt en marineert het vlees, maakt salades en het toetje en de Aussie bloke krijgt uiteindelijk de credits voor het eindresultaat.

Hij staat dan met al z'n mannelijkheid achter de barbecue met een biertje in de hand de spiesen en enorme vleesstukken om te draaien. En dan wenst deze man niet zomaar een grilroostertje met wat kooltjes eronder, nee hij moet per se een barbecue met alle toeters en bellen. Wat dacht je van wokbranders, ovens en een rotisserie? Het hoort er allemaal bij.

Aussie barbie

Voor wie denk dat Australisch koken gemakkelijk is, komt er al snel achter dat het bij de ingrediënten lijst al moeilijk wordt. In België zijn de ingrediënten bijna niet verkrijgbaar. De meeste kruiden, specerijen, vruchten en groenten bestaan helemaal niet hier, vlees en vis zijn hier nauwelijks verkrijgbaar of staan zelfs op de lijst van beschermde diersoorten. Alleen de kangoeroe is hier vrijgegeven en vind je soms bij de poelier of supermarkt. Maar met wat gemodder kwam ik er toch uit. De speciale Australische smaak komt van een Aboriginal kruidenmix, de Bush Tucker mix, en ook de Tasmaanse bergpeper (een soort besjes die zoet beginnen en pittig eindigen) is hier verkrijgbaar.  De Australiers hadden oorspronkelijk geen echte cuisine, de keuken was vanwege de Britse overheersing vrij pragmatisch Engels, flauw en vet. Later kwamen daar de invloeden van de Aboriginals bij, die gezorgd hebben voor het begrip 'barbie', de barbecue, omdat ze op open vuur roosteren. Dat is de Bush Tucker Outback keuken. Inmiddels zijn de omringende gebieden, zoals Azie en Polynesie, ook doorgedrongen en is Australisch eten multicultureel, exotisch en spannend. Maar ik wilde simpel beginnen met een beetje van alles wat. Engelse mash, Bush Tucker vlees, Aziatische groenten.


Ons "Aussie barbie" menu


Aboriginal bush tucker kangaroesteak:

De speciale Australische smaak komt van een Aboriginal kruidenmix, de Bush Tucker mix, en ook de Tasmaanse bergpeper (een soort besjes die zoet beginnen en pittig eindigen).

Aussie krokodilburger: 

De Australiërs doen iets met hun burgers dat geen enkel ander land doet. Ze stoppen bieten in hun hamburgers. Ik denk dat dit het gezonder moet maken, maar elk land dat burgers probeert te ‘verbeteren’ verdient karmapunten, vind ik. Wij maakte een burger met krokodil, rode biet en Australische getinte burger saus.


Meat pie

Een meer Australisch gerecht bestaat er niet: the Great Aussie Meat Pie. In populariteit staat hij in België gelijk aan de friet met mayonaise. Deze meat pies eten Australiërs werkelijk overal: op het strand, in het voetbalstadion, op het werk, op school, ga zo maar door. Er zijn talloze varianten, maar de originele pie is gevuld met rundergehakt ragout en afgetopt met vleesjus.


Australian-styles aardappelwedges

Dit recept is afkomstig uit Victoria. Het zijn gebakken aardappelwedges met zure room, lente ui, crispy spekblokjes en harde kaas.Piece-a-carrot pie, mate?

Een wortel gebruiken in een dessert. Belgen zijn daar niet echt bekend mee. Australiërs daarentegen wel. Dit recept is voor een worteltaart die je daar overal wel kan krijgen. Australiërs zijn namelijk gek van worteltaart of zoals ze zelf zo mooi zeggen: piece-a-carrot pie, mate?
Zuid-Afrikaanse "braai"


Wij van de Smooksjuur willen de beleving van de Zuid-Afrikaanse braai overbrengen. Via goede traditionele recepten en authentieke ingrediënten willen we de meest populaire "braai"-gerechten bij u op het bord toveren.

De Zuid-Afrikaanse braai is meer dan lekker eten, leuk tijdverdrijf of zelfs een hobby. Veel Zuid-Afrikanen beschouwen de braai als erfgoed. Niet voor niets is 24 september, Erfenisdag in Zuid-Afrika, omgedoopt tot Nasionale Braaidag. Want als je het hebt over erfgoed, geschiedenis, cultuur, maar ook over verbondenheid, dan denkt de Zuid-Afrikaan al snel aan… de braai.

Samen rond een vuur staan
Als je in Zuid-Afrika bent, ga je braaien. Sooner or later en waarschijnlijk meer dan één keer. Want Zuid-Afrikanen braaien overal: in de achtertuin, op de camping, op parkeerterreinen naast de (snel)weg, buiten in de natuur, voor of na belangrijke sportwedstrijden… En bij voorkeur met familie, vrienden, buren en bekenden. Er zijn heel veel manieren om te braaien. Maar wat alle Zuid-Afrikaanse braais gemeen hebben, is de kameraadschap van het samen rond een vuur staan/zitten, een paar glazen wijn drinken en kletsen, terwijl het vlees op het rooster sist. Goed vlees: steaks, tjops, boerewors en sosaties. Tijd speelt geen rol, om zes uur eten hoeft niet. Want ons braai!Het verschil tussen een braai en een barbecue
First things first: laten we even de terminologie en juiste definities vaststellen. Een braai (meervoud: braais) is het Zuid-Afrikaanse woord voor barbecue. En wie denkt dat een braai en een barbecue hetzelfde zijn, heeft het mis! 

Verschil in bereiding en uitvoer
Zo barbecueën Belgen op kolen, terwijl je bij een Zuid-Afrikaanse braai hout brandt totdat het kolen geworden zijn (je maakt dus in feite zelf je kolen). Ook is het in Zuid-Afrika traditie om grote stukken vlees op de braai te leggen om te garen, daarna eventueel wat vlees warm houdt en pas gaat eten als alles klaar is.Ons "braai" menu


Ons "braai" menu bestaat uit de populairste "braai" gerechten in Zuid Afrika.

Sosaties:

Sosaties zijn vergelijkbaar met de vleesspiezen, kebab, zoals wij het beter kennen. Meestal komen sosaties in vlees van lam, rundvlees, varken, kip of zelfs hert en ze zijn het allerlekkerst als je ze een hele nacht laat marineren in kruiden. Zo gebruiken wij een recept voor lamssosaties met abrikoos.

Boerenwors: 

Een Zuid-Afrikaanse braai is eigenlijk niet compleet zonder een goed stuk boerewors. Boerewors is een pittige worst die vaak bestaat uit een mix van rundvlees, lam en varkensvlees. Een stuk boerewors bestaat voor 90 procent uit vlees; de overige 10 procent zijn kruiden en andere ingrediënten. Toegegeven dat het niet het meest magere vlees is, is de rol (een boerewors wordt traditioneel opgerold) een absolute must-eat tijdens een authentieke Zuid-Afrikaanse braai.


Potjiekos:

Behalve vlees op de braai, is het ook heel gebruikelijk om bij de braai een stoofpotje te maken. Dit noemt men in Zuid-Afrika een potjie (spreek uit: poj-kie) en stamt uit de tijd van de Voortrekkers die onderweg vaak hun maaltijden kookten in gietijzeren potten die ze bij zich hadden. Wij maken groenten potjiekos als bijgerecht bij het braaivleis.


Braaibroodjes:

Ook al zitten veel mensen na zoveel vlees vaak redelijk vol, eigenlijk mag de typisch Zuid-Afrikaanse lekkernij voor na de braai niet ontbreken: het zogeheten braaibroodje. Het is eigenlijk meer bedoeld als toetje dan als palet cleanser, maar hij hoort er hoe dan ook bij. Vergelijk het met een croque met kaas, tomaat en chutney.