'n heil kelbaa's wienkelwaor

een grote zak winkelwaar


Onze webshop is tijdelijk gesloten

Vanaf november weer winterbbq!


We schatten dat barbecue zo'n 27.000 jaar geleden werd uitgevonden, enkele uren nadat de holemens vuur had ontdekt: gebraden vlees smaakt nu eenmaal beter dan rauw vlees. In Amerika namen blanken het idee over van Indianen in het Caribische gebied. Deze laatsten braadden vis en vlees boven een vuurtje, op een geraamte van jonge takken. Spaanse veroveraars noemden die stellage barbecoa, een Creools-Haïtiaanse term voor houten geraamten in het algemeen.

American BBQ 

Barbecue is een integraal onderdeel van de regionale identiteit en levenswijze, en dus een ernstige aangelegenheid. In Tennessee is de maximum-gevangenisstraf voor het stelen van het centrale ingrediënt, een varken, vijftien jaar en dat is driemaal hoger dan de straf voor onvrijwillige doodslag. En omdat nu allerlei moderne, snellere bereidingstechnieken hun intrede hebben gedaan, kwam South Carolina in 1986 met de Truth in Barbecue Law. De wet verplicht restauranthouders om aan te geven of ze met hout koken. Ze moeten ook specificeren of ze varkens aan één stuk bereiden of schouders, hammen of ribben gebruiken.


Voordat begin deze eeuw de eerste restaurants opdoken, was de barbecue meestal onderdeel van dorpsfeesten, kerkactiviteiten en grote politieke bijeenkomsten. Het bereiden van barbecue was arbeidsintensief en zwaar werk, en werd aanvankelijk vooral opgedragen aan zwarten, al of niet in slavernij. Dat kan ertoe hebben bijgedragen dat barbecuetenten min of meer spontaan integreerden nadat in de jaren vijftig de wettelijke rassenscheiding werd afgeschaft. 'De meeste goede barbecuekoks waren immers zwart en dank zij de integratie kon ook blank volk in hun restaurants eten. Dat deden ze dan ook.'


Geen gerecht is in het Amerikaanse zuiden populairder èn tegelijkertijd meer bediscussieerd dan barbecue. Hoewel men barbecue-oorlogen uitvecht over de juiste methode en de beste saus, is barbecue ook een grote verbroederer.

Rijk en arm, zwart en blank, links en rechts - iedereen komt bij de barbecuetent.

Natuurlijk - dit is Amerika - wordt de barbecuestrijd ook in wedstrijdverband uitgevochten. Jaarlijks zijn er vele honderden barbecuetoernooien en -festivals. De grootste is The Annual Memphis in May World Championship Cooking Contest. Het is niet het enige Amerikaanse wereldkampioenschap barbecue en nauwelijks internationaal, maar net als bij basketbal, honkbal en American football, verwarren Amerikanen hun nationale kampioenschappen met wereldkampioenschappen.


Zoals ribben zouden moeten zijn op zo'n kampioenschap: een knapperige bruine buitenkant met daaronder sappig, mals vlees, dat roze is van het roken en over de hele linie dezelfde kleur heeft. Het vlees komt gemakkelijk van het bot af, zonder uit elkaar te vallen. Het vlees is bereid met droge, koele rook en met een hoop geduld.

Droge poederkruiden hebben het sap in het vlees gehouden, maar het vet is al lang gesmolten en van het vlees gedruppeld. De rib smaakt net zo goed als ze ruikt. Het vlees is zoet en rokerig, knapperig, je kan erop kauwen, het smelt in je mond - en dat allemaal op hetzelfde moment.'

 


Ons "American BBQ" menu:


Pulled pork burger met bbq sauce

Serveer deze bereiding aan fans van varkensvlees en ze zijn in de 7de hemel. Deze Amerikaanse bereiding van ‘pulled pork’ verandert een stevige varkensschouder na 12 uren "low & slow" bbqtijd en een beetje handenarbeid in pluksels kruidig vlees om tussen een broodje te serveren. De ‘rub’ van specerijen waarmee je het vlees ingewrijft zorgt voor een opmerkelijke smaak. BBQ saus die we erbij serveren is "home made".


Smokey ribs 

Onze ondertussen al gekende smokey ribs gelakt met onze huismarinade op basis van Loonse stroop & sweet chili.


Moink balls 

Op 2 augustus 2008 verscheen het eerste berichtje over MOINK Balls op het BBQ-Brethren Forum. Larry “BBQ-Grail” had een zak kant en klare Italiaanse diepvries gehaktballetjes gekruid met barbecue rub, omwikkeld met spek, dit alles vastgezet met een prikkertje en na een tijdje in de smoker, er saus over gedaan.
De MOINK Ball was geboren. De naam is een samensmelting van de geluiden die de dieren waarvan deze balletjes worden gemaakt maken, Moo en Oink. Moo voor het rundergehakt van de balletjes, Oink van de bacon.


Buffalo hot wings

De echte Amerikaanse buffalo vleugeltjes worden gefrituurd maar ik maak ze liever in de oven. De saus voor de kippenvleugels heeft een iets zurige smaak en kan van licht pittig tot erg heet zijn. Ikzelf maakte een "eetbare" variant.


Cowboy caviar & cole slaw

Deze licht pittige salade kent meer variaties dan ik kan tellen. Altijd zitten er peulvruchten, groenten en kruiden in, soms ook fruit. Het geheel wordt gemarineerd in een frisse dressing en wat wil je nog meer? Hieronder vind je mijn versie, afgekeken van een traditioneel recept van een Amerikaans familierecept.

Cowboy caviar is ontstaan in het zuiden van de Verenigde Staten, waar het Texas caviar genoemd wordt. Daar werd de salade oorspronkelijk gemaakt met zwart-oogbonen. Volgens een lange traditie wordt het gerecht op nieuwjaarsdag nog steeds op deze manier gegeten.  Het ontstaan van deze nieuwjaarstraditie is begonnen in de tijd waarin Afrikanen naar de Nieuwe Wereld werden gehaald.


Bacon jam 

Smeerbare bacon; beter wordt het toch niet? Bacon jam is eigenlijk een relish; een pikante saus die je gebruikt om gerechten wat pit te geven.

De jam is zoet, zout, zuur en rokerig tegelijk. Dat komt door de ingrediëntenlijst: er gaan naast bacon ook uien, bruine suiker en azijn in. Doordat de bacon heel langzaam wordt gebakken, krijgt ‘ie de structuur van een jam of saus. Daarna wordt ‘ie kort gemalen in de keukenmachine.


Rocky road brownie

Deze week staat de heerlijke Amerikaanse chocolade-traktatie Rocky Road op het menu. Met andere woorden; brownies met stukjes chocola, noten, cranberries, maltesers, marshmallows en een vleugje karamel. Als dat geen hemelse combinatie is, weet ik het ook niet meer!


De Argentijnse keuken is met name een mengeling van Europese / mediterrane keukens, misschien Italië en Spanje voorop. Dat komt natuurlijk in eerste instantie door de Spaanse koloniale periode. Maar later door Spaanse en Italiaanse immigranten in de 19e en 20e eeuw. Daarnaast zie je Creoolse invloeden en invloeden van ‘native Americans’. Die smeltkroes aan smaken verklaart zich makkelijk als je weet dat er tussen 1853-1955 maar liefst 6,6 miljoen mensen naar Argentinië emigreerden! Niet alleen uit Europa, maar ook uit het Midden-Oosten, Rusland en Japan. Maar de invloed van Spaanse en Italiaanse immigranten was het grootst, naast die van Britse, Duitse en Joodse.

Asado Argentina niet meer verkrijgbaar 

Natuurlijk zijn Argentijnen dol op eten, met familie en vrienden. De zondagse lunch – met onder andere vaak een ‘asado’ – is een van de hoogtepunten van de week. En ja, het klopt, de Argentijnen zijn vleeseters (op dit moment 3e in de wereld, na de VS en Australië, met zo’n 86kg p.p. per jaar).


De asado is een instituut in Argentinië, a way of life. De Argentijnse BBQ is het nationale gerecht. Maar met het woord geeft je niet alleen de BBQ zelf aan, maar ook het sociale event van samen eten.

Asado betekent letterlijk geroosterd. In Argentinië betekent dat gegrild vlees dat langzaam wordt gegaard boven hete kolen. Nu gebruikt men daarvoor de ‘parrilla’, het klassieke metalen rooster waarop het vlees ligt; deze methode heet ‘a la parilla’. De andere manier is ‘al asador’, waarbij je het volledige beest roostert boven een metalen kruisconstructie boven het vuur. Dat kan ik helaas moeilijk nabootsen. Ik ga je hier dan ook niet vertellen hoe ik een perfecte asado moet maken. Dat lukt toch niet op de echte Argentijnse manier. Dus ga ik maar lekker uit van m'n eigen BBQ, die lijkt nog het meeste op ‘a la parilla’.


Argentijnen zijn echte vleeseters en hun vlees is van echte topkwaliteit. Het is een enorm land waar de koeien grazen op de grootste en groenste weiden die je je maar kan inbeelden.

Met zo een prachtige stukken vlees is het niet verwonderlijk dat barbecuen de meest courante manier van eten klaarmaken is in Argentinië.

Bij goed gegrild vlees hoort natuurlijk ook een goede saus of marinade en ook dat hebben ze: "chimichurri"

Elk gezin en elke kok heeft zijn eigen versie. Dat is mooi, want dan kun jij er dus ook je eigen draai aan geven. Chimichurri komt het beste tot zijn recht als het al een dagje heeft gestaan, maak hem dus bij voorkeur een dag eerder.

 


Ons "Asado Argentina" menu:


Argentijnse steak

In Argentinië zijn er twee soorten runderen die het meest worden gebruikt binnen de vleesproductie, namelijk de Aberdeen Angus en de Hereford. Zij hebben alle vrijheid om rond te lopen over de pampa’s. Pampa’s zijn subtropische, natuurlijke graslanden in Zuid-Amerika. Het milde klimaat en de juiste vochtigheid dragen bij aan een uitstekende leefomgeving. Hoewel de runderen hier in Nederland ook rond kunnen lopen, hebben ze op de pampa’s veel meer ruimte en kunnen zij dus ook meer bewegen. Dit zorgt voor meer spiermassa, maar ook voor een verbeterde doorbloeding en “intra musculair” vet. Daarnaast is er ook een verschil in het gras dat de dieren eten in Argentinië en in Nederland. In Argentinië wordt o.a. gebruik gemaakt van alfalfa en klaver. Dankzij de ruime hoeveelheid regen groeien de verschillende grassoorten tot lieshoogte. De runderen leven zo natuurlijk mogelijk en er wordt geen gebruik gemaakt van groeihormonen. Daarnaast worden de runderen niet bijgevoederd met mais of graan. Dat merk je vervolgens weer aan de smaak en malsheid van het vlees.

Wij gebruiken Argentijnse rib-eye.


Empanada van chorizo en paprika

Een empanada of empanadilla is gevulde deegwaar die gebakken of gefrituurd wordt. De naam komt van het Spaanse, Portugese en Galicische werkwoord empanar, dat letterlijk inpakken of inwikkelen met brood betekent. Empanadas en empanadillas worden, behalve in Spanje en Portugal, ook in Zuid-Amerika gegeten.

Deze gevulde deegkussentjes zijn een heerlijk exportproduct uit de Latijns-Amerikaanse streetfood-keuken. Empanada's komen in vele soorten en maten, met uiteenlopende lokaal traditionele vullingen. Van Belize tot de zuidpunt van Chili. Wij gaan voor een klassieke Argentijnse versie met gehakt en paprika.


Argentijnse garnalen:

Wat maakt de gamba Argentina of Argentijnse garnaal zo bijzonder? Deze wilde garnaal groeit op in koud zeewater, een beetje zoals onze bekende grijze garnalen. In koude wateren groeien garnalen trager en nemen ze veel meer smaken uit hun omgeving en voeding op. Dat is meteen ook het geheim achter de fijne smaak van deze lekkernij. Eens gevangen worden ze supervers ingevroren.


2x chimichurri:

Chimichurri is een licht zure, beetje pittige saus en is echt een toevoeging aan een biefstuk, entrecote of bavette die van de bbq komt. Ik maak een groene versie op basis van peterselie, look en limoen en een rode versie op basis van geroosterde look, paprika en chilipeper.


Fideo met chorizo en kikkererwten

Fideo zijn noedels, een traditioneel bijgerecht voor bij de asado in Argentinië. Ik maak een versie met kikkererwten en chorizo.


Alfajores met dolce de leche

De Argentijnse alfajores (uitspreken als alfa-gores)
van maïzena, karamel en kokos zijn een van de lievelingssnacks van kinderen uit Argentinïe.

Bijna alle lekkernijen die ik heb geprobeerd uit Argentinië hebben een ingrediënt gemeen: dulce de leche. Dulce de leche is te vergelijken met karamel pasta. In Argentinië staan er meterslange schappen vol met verschillende soorten dulce de leche. In Belgie is het iets lastiger te krijgen.


De Indische keuken is een samensmelting van de Indonesische en Chinees-Indonesische keuken met de Europese keuken, die begon ten tijde van Nederlands-Indië. Hij is vergelijkbaar met de Kristang en Euraziatische keuken uit Maleisië en Singapore.

Barbekyu India niet meer verkrijgbaar


Ons "barbekyu India" menu:


Saté ajam & saté babi:

In Nederland zijn ze er gek op: Indische saté. Meestal bestaande uit 2 of 3 stokjes met een flinke homp kip erop gespiest. Uiteraard overgoten door pindasaus en daarbovenop een stuk kroepoek. Soms best lekker, maar heel anders dan de échte saté zoals je die in Indonesië krijgt. Daar krijg je kleine stokjes met een paar stukjes vlees, geserveerd met vaak veel minder saus. Maar wel zo veel lekkerder! Het geheim van deze saté is de combinatie van kip (ajam) en varkensvlees (babi). Dit zorgt voor een heerlijk mals stokje vlees ?


Smokey chicken tikka masala:

Deze Smoky Chicken Tikka Massala laat je proeven hoe complex, doch eenvoudig deze traditionele curry smaakt en hoe het gebruik van Yoghurt in de marinade bijdraagt tot het succes van deze heerlijke sappige kip..


Bombay potatoes:

Bombay-aardappel (soms Bombay aloo of aloo ( alu ) Bombay genoemd ), is een Indiaas gerecht bereid met aardappelen die in parrtjes zijn gesneden, voorgekookt en vervolgens gebakken en gekruid met verschillende kruiden zoals komijn, curry, knoflook, garam masala , kurkuma , mosterdzaadjes, chilipoeder, zout en peper. Uien, tomaten en tomatensaus worden soms als ingrediënten gebruikt.


Indian kari domba (lamscurry):

In deze stoofpot met lam komen heel wat verschillende smaken uit het Oosten samen. Ik voorzie de tijd om het vlees voldoende lang te laten garen in de rijkelijk gekruide saus. De yoghurt geeft het gerecht een frisse maak, ook al zal die de saus wat doen schiften. Dat is precies zoals het hoort. 


Indiaase citroenrijst met kikkererwten:

Ik maak dit bij gerecht met de traditionele rijst uit India.

Basmatirijst is een langkorrelige rijst, oorspronkelijk afkomstig uit India en Pakistan. Daar staat het woord basmati voor geurig. En dat is niet voor niets. De rijst heeft namelijk een intense, pittige en nootachtige smaak. Eentje die 'm onderscheidt van alle andere rijstsoorten. Basmati is perfect voor Indiase gerechten. Curry's en pilav bijvoorbeeld, omdat-ie stevig blijft en niet gaat kleven


Naanbrood:

Naanbrood is hét brood dat u eet bij tandoorikip en gegrilde gerechten. Het is plat, komt oorspronkelijk uit India en wordt in een tandoori (kleioven) gebakken. Dit naanbrood is bereid met look en koriander.


Gajar halwa:

Gajar ka halwa, ook bekend als gajorer halua, Gajrela, Gajar Pak en Carrot halwa is een zoete dessertpudding op wortelbasis van het Indiase subcontinent


de krokusvakantie vollop bezig, maar in tegenstelling tot andere jaren wordt het reizen afgeraden. #staycation is de norm in deze corona crisis. Verre reizen zitten er niet in. Dan halen we het verre Oosten maar naar onze keuken voor een gezellige winterse avond met de Indische klassiekers op onze barbecue. 1 van de topgerechten is "tikka masala". De britten hebben deze smaakbom niet zomaar tot hun nationale keuken toegeëigend. 


Indië is een immens groot land met een oeroude geschiedenis. Het is ook het geboorteland
van twee belangrijke wereldgodsdiensten, het boeddhisme en het hindoeïsme; hieruit
ontwikkelden zich het jainisme en de Sikh-religie. Het kastensysteem speelt naast een
maatschappelijke ook een culinaire rol. De Indiase keuken is niet minder veelzijdig en
afwisselend dan het land zelf : toch zijn er voldoende gemeenschappelijke factoren die maken
dat de kookkunst van dit subcontinent een geheel eigen stijl heeft.


Specerijen vormen de ruggengraat van de Indiase keuken. Specerijenmengsels, of
masalas, zijn de kern van Indiaans eten. Specerijen worden zorgvuldig gekozen en
gecombineerd in gerechten. Indiërs hebben veel respect voor al wat eetbaar is. Er wordt kosten noch moeite gespaard voor het bereiden van een Indiase maaltijd.

Religie heeft een grote invloed op de Indiase kookkunst. De keukens van de diverse
religieuze gemeenschappen weerspiegelen hun verschillen en de voedselvoorschriften van
hun godsdiensten. Het is zelfs zo dat jaina’s, boeddhisten en veel hindoes strikte
vegetariërs zijn. Hindoes van verschillende kasten koken en kruiden hun voedsel ook op
verschillende manieren. Joden en Moslims eten dan weer geen varkensvlees.


Handenwassen voor het eten is een belangrijk ritueel omdat Indiërs meestal met hun
vingers eten. Men mag met een lepel eten maar een Indiër zal met de rechterhand eten en brood
gebruiken om het eten naar de mond te brengen. In de regel bestaat een Indiase maaltijd uit allerlei aparte gerechten, die tegelijk op tafel (keukenvloer) verschijnen. De eters nemen hiervan veel of weinig naar wens en in volgorde van eigen voorkeur.

De beste porties vlees en vis worden altijd aangeboden aan de gast.
Vaak serveert men in Indië tot besluit van de maaltijd een betelblad met kruiderij. Het
blad wordt gekauwd met een schijfje arecanoot, een beetje gebluste kalk en een likje katha
pasta (een houtextract). De betelpruim staat voor gastvrijheid, morele en wettige

De Koreaanse keuken is de afgelopen paar jaar veranderd van exotisch & onbekend naar hot & happening. Niet alleen kimchi is razend populair, ook de restaurants waar je op z’n Koreaans kunt barbecuen schieten als paddenstoelen uit de grond.

Korean bbq 고기구이 niet meer verkrijgbaar


Omdat wij niets zo leuk vinden als aan de slag gaan met nieuwe recepten, gewoontes en gebruiken, hebben we de Koreaanse manier van barbecue onder de loep.


Bij een Koreaanse barbecue bereid je à la minute én aan tafel je eten op een (vaak ingebouwde) barbecue. Deze is niet zo groot als we gewend zijn, maar een tafelmodel, rond van vorm en werkend op basis van houtskool of gas.

Niet iedereen zal een dergelijke exemplaar in huis hebben, maar je kunt ook prima je eigen barbecue voor buiten uit de schuur halen.

Als het vuur gestookt is vul je de tafel met schaaltjes ingrediënten. Onmisbaar is natuurlijk vlees (vis wordt eigenlijk niet gebruikt), maar ook kimchi en de vele sausjes mogen niet ontbreken.


Bij een Koreaanse barbecue staat vlees dus centraal (al kun je er natuurlijk altijd voor kiezen om toch vis te gebruiken). Zowel rund- als varkensvlees en kip passeren het rooster, vaak gemarineerd met de lekkerste sausjes, kruiden en oliën.

Met name bulgogi (dun gesneden gemarineerd rundvlees) is een bekende speler, maar ook buikspek, runderribbetjes, kippenvleugeltjes en bulgogi van varkensvlees zijn heerlijk.


In combinatie met de friszure smaken van de gefermenteerde smaakmakers en kimchi smaakt vet vlees erg goed. We gaan dus niet bang zijn voor een wit randje meer of minder!

Ook groenten mogen niet ontbreken. Niet alleen gefermenteerde kool, ook salades van (pittige) bosui en komkommer horen op tafel. Vergeet ook niet de paksoi, courgette en natuurlijk kropsla om al het lekkers in te rollen!


Je kunt nog zo mooi vlees hebben, zonder smaakmakers ben je nergens, ook niet in de Koreaanse keuken. Hier maken ze gretig gebruik van een gouden trio, namelijk gochujang (een gefermenteerde peperpasta), doenjang (gefermenteerde sojabonenpasta) en ganjang (Koreaanse sojasaus). Deze zijn bij de meeste toko’s verkrijgbaar.

Ook sesamolie en vissaus horen op tafel. Haal daarbij een flinke hoeveelheid knoflook in huis. Of je het nu gebruikt om je vlees in te marineren, als sausje of door je kimchi: Koreanen love knoflook!


Ons "Koreaans bbq 고기구이" menu:


Beef bulgogi:

Het recept voor een Koreaanse BBQ met Beef Bulgogi. Rundvlees of varkensvlees, dat is zoals een Koreaanse BBQ hoort te zijn volgens de traditionele Koreaanse eetcultuur. Kies tussen rund- of varkensvlees of maak er een waar feestmaal van en gebruik beide.

Ze worden bereidt met een spannende marinade van nashipeer, sojasaus, sesamolie en smaakmakers. Heerlijk voor bij de Koreaanse BBQ. 


Samgyupsal (buikspek):

Volgens Koreaanse grillstatistieken eet 70% van de bevolking van Korea minstens één keer per week samgyupsal van de Korean BBQ. Als je dit gemakkelijke grillgerecht eenmaal geprobeerd hebt, begrijp je waarom.

Een stuk knapperig gegrild spek, gedoopt in zout en sesamolie samen met ssamjang. Dat alles in een slablaadje of sesamblad, of allebei, gegarneerd met bijgerechten naar keuze. In één keer in je mond doen, niet bijten! Het is tegelijkertijd verfijnd en bruut, gezond en decadent, eenvoudig en geavanceerd.

.


Ssamjang:

Naast rund- en varkensvlees en de banchans, maakt de saus de Koreaanse BBQ helemaal af. De saus voegt een lekkere smaak toe aan de overige ingrediënten. Alle ingrediënten die in deze saus gaan zijn gefermenteerd. Ze kunnen daardoor heel lang bewaard blijven.

Ssamjang is de traditionele saus die geserveerd wordt bij de Koreaanse BBQ. Ssam betekent wrap en jang betekent saus. Aangezien het vlees en de bijgerechten in een wrap van sla wordt gerold is dit de perfecte saus hierbij. Ook de sesamolie dip mag natuurlijk niet ontbreken voor extra smaak.Baechu kimchi:

Baechu kimchi is een vereenvoudigde versie omdat klassieke kimchi gemaakt wordt van een Chinese kool die in kwarten wordt gesneden en voorzichtig gepekeld moet worden zonder de bladeren te scheuren, waarna je tussen elk afzonderlijk blad een peperpasta moet stoppen. Een lastige en tijdrovende klus, dus.

Daarom geef ik je vandaag het recept van een kimchi die precies hetzelfde smaakt als de klassieke versie: mak kimchi, dat vrij vertaald kan worden als "snelle kimchi".


Kippenvleugels met Gochujang saus:

Krokante kippenvleugels van de barbecue en dat zonder te frituren? Ja hoor dat kan! En doe er dan nog een pittige Koreaanse saus overheen en je hebt deze fantastisch lekkere Koreaanse kippenvleugels. Weer eens wat anders dan de standaard hot wings.


Koreaanse roerbakrijst:

Toen ik alles over Korea opzocht, kwam ik op een ontzettend populair gerecht genaamd ‘bibimbap‘. het is een combinatie van groenten, rijst, ei, kruiderijen, sausjes en zuur, die je aan tafel bij elkaar doet. Aan de hand daarvan heb ik dit kleurrijke en smaakvolle roerbakgerecht van rijst bedacht.


Korean castella cake:

Koreaanse sponscake met honing.G'day mates!

Vanaf komend weekend proberen wij de beleving van een "Aussie barbie" bij u in de woonkamer te brengen. Ook nu gaan we opzoek naar de meest populaire "Aussie barbie" -gerechten en authentieke ingrediënten.

De grootste culinaire hobby van de Australiërs is met stip op één: barbecueën. De Aussies laten geen gelegenheid aan zich voorbij gaan om de barbecue aan te steken. Families, groepen vrienden en iedereen die trek heeft verzamelt zich rond hun geliefde Barbie. Je vind ze dan ook overal. Niet alleen in de tuin, maar ook op picknickplaatsen en bijvoorbeeld aan het strand...

The Great Aussie Barbie


De barbecue wordt door de Aussies liefkozend Barbie genoemd, en is mateloos populair. Down Under is dit kookstel zelfs een belangrijk deel van het Australische interieur. De BBQ wordt standaard aangestoken als het vakantie is en wanneer men wat te vieren heeft. Zoals verjaardagen, huwelijken, verlovingen, Kerst, Pasen en Australia Day. Of men verzint een feestelijke gebeurtenis om 's lands favoriete hobby uit te voeren. Heeft jouw rugby club gewonnen, zie je je vrienden eindelijk weer eens of is de kat jarig? Hop, dan gaat de Barbie weer aan. Een gevleugelde uitspraak van een Aussie bloke: "Grab a 6-pack, bung the ball and chain in the Holden and come on over for a barbie..."


Let op: word je voor een BBQ uitgenodigd, neem dan een flesje wijn of wat bier mee.

De Aussie Barbie staat symbool voor de relaxte, laidback Australische cultuur en hun liefde voor alles wat outdoor is. Het is een leuk en sociaal evenement. Grote steaks, worsten, karbonades en vissen op de grill die je samen met je familie en vrienden in de achtertuin of aan het strand verorberd.


Natuurlijk weggespoeld met de nodige koude biertjes en flessen wijn. De sfeer is ongedwongen en iedereen staat met in de ene hand een bord eten en in de ander een drankje. Geen formeel zitdiner dus!

Dit is een van de weinige gelegenheden dat de Australische man heer en meester van de maaltijd én het entertainment is. Althans, dat laatste denkt hij (na een paar biertjes). De rolverdeling is vaak traditioneel: de vrouw koopt en marineert het vlees, maakt salades en het toetje en de Aussie bloke krijgt uiteindelijk de credits voor het eindresultaat.

Hij staat dan met al z'n mannelijkheid achter de barbecue met een biertje in de hand de spiesen en enorme vleesstukken om te draaien. En dan wenst deze man niet zomaar een grilroostertje met wat kooltjes eronder, nee hij moet per se een barbecue met alle toeters en bellen. Wat dacht je van wokbranders, ovens en een rotisserie? Het hoort er allemaal bij.

Aussie barbie niet meer verkrijgbaar

Voor wie denk dat Australisch koken gemakkelijk is, komt er al snel achter dat het bij de ingrediënten lijst al moeilijk wordt. In België zijn de ingrediënten bijna niet verkrijgbaar. De meeste kruiden, specerijen, vruchten en groenten bestaan helemaal niet hier, vlees en vis zijn hier nauwelijks verkrijgbaar of staan zelfs op de lijst van beschermde diersoorten. Alleen de kangoeroe is hier vrijgegeven en vind je soms bij de poelier of supermarkt. Maar met wat gemodder kwam ik er toch uit. De speciale Australische smaak komt van een Aboriginal kruidenmix, de Bush Tucker mix, en ook de Tasmaanse bergpeper (een soort besjes die zoet beginnen en pittig eindigen) is hier verkrijgbaar.  De Australiers hadden oorspronkelijk geen echte cuisine, de keuken was vanwege de Britse overheersing vrij pragmatisch Engels, flauw en vet. Later kwamen daar de invloeden van de Aboriginals bij, die gezorgd hebben voor het begrip 'barbie', de barbecue, omdat ze op open vuur roosteren. Dat is de Bush Tucker Outback keuken. Inmiddels zijn de omringende gebieden, zoals Azie en Polynesie, ook doorgedrongen en is Australisch eten multicultureel, exotisch en spannend. Maar ik wilde simpel beginnen met een beetje van alles wat. Engelse mash, Bush Tucker vlees, Aziatische groenten.


Ons "Aussie barbie" menu


Aboriginal bush tucker kangaroesteak:

De speciale Australische smaak komt van een Aboriginal kruidenmix, de Bush Tucker mix, en ook de Tasmaanse bergpeper (een soort besjes die zoet beginnen en pittig eindigen).

Aussie krokodilburger: 

De Australiërs doen iets met hun burgers dat geen enkel ander land doet. Ze stoppen bieten in hun hamburgers. Ik denk dat dit het gezonder moet maken, maar elk land dat burgers probeert te ‘verbeteren’ verdient karmapunten, vind ik. Wij maakte een burger met krokodil, rode biet en Australische getinte burger saus.


Meat pie

Een meer Australisch gerecht bestaat er niet: the Great Aussie Meat Pie. In populariteit staat hij in België gelijk aan de friet met mayonaise. Deze meat pies eten Australiërs werkelijk overal: op het strand, in het voetbalstadion, op het werk, op school, ga zo maar door. Er zijn talloze varianten, maar de originele pie is gevuld met rundergehakt ragout en afgetopt met vleesjus.


Australian-styles aardappelwedges

Dit recept is afkomstig uit Victoria. Het zijn gebakken aardappelwedges met zure room, lente ui, crispy spekblokjes en harde kaas.Piece-a-carrot pie, mate?

Een wortel gebruiken in een dessert. Belgen zijn daar niet echt bekend mee. Australiërs daarentegen wel. Dit recept is voor een worteltaart die je daar overal wel kan krijgen. Australiërs zijn namelijk gek van worteltaart of zoals ze zelf zo mooi zeggen: piece-a-carrot pie, mate?
Zuid-Afrikaanse "braai" niet meer verkrijgbaar


Wij van de Smooksjuur willen de beleving van de Zuid-Afrikaanse braai overbrengen. Via goede traditionele recepten en authentieke ingrediënten willen we de meest populaire "braai"-gerechten bij u op het bord toveren.

De Zuid-Afrikaanse braai is meer dan lekker eten, leuk tijdverdrijf of zelfs een hobby. Veel Zuid-Afrikanen beschouwen de braai als erfgoed. Niet voor niets is 24 september, Erfenisdag in Zuid-Afrika, omgedoopt tot Nasionale Braaidag. Want als je het hebt over erfgoed, geschiedenis, cultuur, maar ook over verbondenheid, dan denkt de Zuid-Afrikaan al snel aan… de braai.

Samen rond een vuur staan
Als je in Zuid-Afrika bent, ga je braaien. Sooner or later en waarschijnlijk meer dan één keer. Want Zuid-Afrikanen braaien overal: in de achtertuin, op de camping, op parkeerterreinen naast de (snel)weg, buiten in de natuur, voor of na belangrijke sportwedstrijden… En bij voorkeur met familie, vrienden, buren en bekenden. Er zijn heel veel manieren om te braaien. Maar wat alle Zuid-Afrikaanse braais gemeen hebben, is de kameraadschap van het samen rond een vuur staan/zitten, een paar glazen wijn drinken en kletsen, terwijl het vlees op het rooster sist. Goed vlees: steaks, tjops, boerewors en sosaties. Tijd speelt geen rol, om zes uur eten hoeft niet. Want ons braai!Het verschil tussen een braai en een barbecue
First things first: laten we even de terminologie en juiste definities vaststellen. Een braai (meervoud: braais) is het Zuid-Afrikaanse woord voor barbecue. En wie denkt dat een braai en een barbecue hetzelfde zijn, heeft het mis! 

Verschil in bereiding en uitvoer
Zo barbecueën Belgen op kolen, terwijl je bij een Zuid-Afrikaanse braai hout brandt totdat het kolen geworden zijn (je maakt dus in feite zelf je kolen). Ook is het in Zuid-Afrika traditie om grote stukken vlees op de braai te leggen om te garen, daarna eventueel wat vlees warm houdt en pas gaat eten als alles klaar is.Ons "braai" menu


Ons "braai" menu bestaat uit de populairste "braai" gerechten in Zuid Afrika.

Sosaties:

Sosaties zijn vergelijkbaar met de vleesspiezen, kebab, zoals wij het beter kennen. Meestal komen sosaties in vlees van lam, rundvlees, varken, kip of zelfs hert en ze zijn het allerlekkerst als je ze een hele nacht laat marineren in kruiden. Zo gebruiken wij een recept voor lamssosaties met abrikoos.

Boerenwors: 

Een Zuid-Afrikaanse braai is eigenlijk niet compleet zonder een goed stuk boerewors. Boerewors is een pittige worst die vaak bestaat uit een mix van rundvlees, lam en varkensvlees. Een stuk boerewors bestaat voor 90 procent uit vlees; de overige 10 procent zijn kruiden en andere ingrediënten. Toegegeven dat het niet het meest magere vlees is, is de rol (een boerewors wordt traditioneel opgerold) een absolute must-eat tijdens een authentieke Zuid-Afrikaanse braai.


Potjiekos:

Behalve vlees op de braai, is het ook heel gebruikelijk om bij de braai een stoofpotje te maken. Dit noemt men in Zuid-Afrika een potjie (spreek uit: poj-kie) en stamt uit de tijd van de Voortrekkers die onderweg vaak hun maaltijden kookten in gietijzeren potten die ze bij zich hadden. Wij maken groenten potjiekos als bijgerecht bij het braaivleis.


Braaibroodjes:

Ook al zitten veel mensen na zoveel vlees vaak redelijk vol, eigenlijk mag de typisch Zuid-Afrikaanse lekkernij voor na de braai niet ontbreken: het zogeheten braaibroodje. Het is eigenlijk meer bedoeld als toetje dan als palet cleanser, maar hij hoort er hoe dan ook bij. Vergelijk het met een croque met kaas, tomaat en chutney.