'n heil kelbaa's wienkelwaor

een grote zak winkelwaar


Alles wat u bij de Smooksjuur kan bestellen in onze webshop

Op zaterdag vanaf 14u kan u onze winterbbq enkel telefonisch bestellen: 0471787323

De Indische keuken is een samensmelting van de Indonesische en Chinees-Indonesische keuken met de Europese keuken, die begon ten tijde van Nederlands-Indië. Hij is vergelijkbaar met de Kristang en Euraziatische keuken uit Maleisië en Singapore.

Barbekyu India verkrijgbaar 19, 20, 26 & 27 februari

de krokusvakantie vollop bezig, maar in tegenstelling tot andere jaren wordt het reizen afgeraden. #staycation is de norm in deze corona crisis. Verre reizen zitten er niet in. Dan halen we het verre Oosten maar naar onze keuken voor een gezellige winterse avond met de Indische klassiekers op onze barbecue. 1 van de topgerechten is "tikka masala". De britten hebben deze smaakbom niet zomaar tot hun nationale keuken toegeëigend. 


Indië is een immens groot land met een oeroude geschiedenis. Het is ook het geboorteland
van twee belangrijke wereldgodsdiensten, het boeddhisme en het hindoeïsme; hieruit
ontwikkelden zich het jainisme en de Sikh-religie. Het kastensysteem speelt naast een
maatschappelijke ook een culinaire rol. De Indiase keuken is niet minder veelzijdig en
afwisselend dan het land zelf : toch zijn er voldoende gemeenschappelijke factoren die maken
dat de kookkunst van dit subcontinent een geheel eigen stijl heeft.


Specerijen vormen de ruggengraat van de Indiase keuken. Specerijenmengsels, of
masalas, zijn de kern van Indiaans eten. Specerijen worden zorgvuldig gekozen en
gecombineerd in gerechten. Indiërs hebben veel respect voor al wat eetbaar is. Er wordt kosten noch moeite gespaard voor het bereiden van een Indiase maaltijd.

Religie heeft een grote invloed op de Indiase kookkunst. De keukens van de diverse
religieuze gemeenschappen weerspiegelen hun verschillen en de voedselvoorschriften van
hun godsdiensten. Het is zelfs zo dat jaina’s, boeddhisten en veel hindoes strikte
vegetariërs zijn. Hindoes van verschillende kasten koken en kruiden hun voedsel ook op
verschillende manieren. Joden en Moslims eten dan weer geen varkensvlees.


Handenwassen voor het eten is een belangrijk ritueel omdat Indiërs meestal met hun
vingers eten. Men mag met een lepel eten maar een Indiër zal met de rechterhand eten en brood
gebruiken om het eten naar de mond te brengen. In de regel bestaat een Indiase maaltijd uit allerlei aparte gerechten, die tegelijk op tafel (keukenvloer) verschijnen. De eters nemen hiervan veel of weinig naar wens en in volgorde van eigen voorkeur.

De beste porties vlees en vis worden altijd aangeboden aan de gast.
Vaak serveert men in Indië tot besluit van de maaltijd een betelblad met kruiderij. Het
blad wordt gekauwd met een schijfje arecanoot, een beetje gebluste kalk en een likje katha
pasta (een houtextract). De betelpruim staat voor gastvrijheid, morele en wettige


Ons "barbekyu India" menu:


Saté ajam & saté babi:

In Nederland zijn ze er gek op: Indische saté. Meestal bestaande uit 2 of 3 stokjes met een flinke homp kip erop gespiest. Uiteraard overgoten door pindasaus en daarbovenop een stuk kroepoek. Soms best lekker, maar heel anders dan de échte saté zoals je die in Indonesië krijgt. Daar krijg je kleine stokjes met een paar stukjes vlees, geserveerd met vaak veel minder saus. Maar wel zo veel lekkerder! Het geheim van deze saté is de combinatie van kip (ajam) en varkensvlees (babi). Dit zorgt voor een heerlijk mals stokje vlees ?


Smokey chicken tikka masala:

Deze Smoky Chicken Tikka Massala laat je proeven hoe complex, doch eenvoudig deze traditionele curry smaakt en hoe het gebruik van Yoghurt in de marinade bijdraagt tot het succes van deze heerlijke sappige kip..


Bombay potatoes:

Bombay-aardappel (soms Bombay aloo of aloo ( alu ) Bombay genoemd ), is een Indiaas gerecht bereid met aardappelen die in parrtjes zijn gesneden, voorgekookt en vervolgens gebakken en gekruid met verschillende kruiden zoals komijn, curry, knoflook, garam masala , kurkuma , mosterdzaadjes, chilipoeder, zout en peper. Uien, tomaten en tomatensaus worden soms als ingrediënten gebruikt.


Indian kari domba (lamscurry):

In deze stoofpot met lam komen heel wat verschillende smaken uit het Oosten samen. Ik voorzie de tijd om het vlees voldoende lang te laten garen in de rijkelijk gekruide saus. De yoghurt geeft het gerecht een frisse maak, ook al zal die de saus wat doen schiften. Dat is precies zoals het hoort. 


Indiaase citroenrijst met kikkererwten:

Ik maak dit bij gerecht met de traditionele rijst uit India.

Basmatirijst is een langkorrelige rijst, oorspronkelijk afkomstig uit India en Pakistan. Daar staat het woord basmati voor geurig. En dat is niet voor niets. De rijst heeft namelijk een intense, pittige en nootachtige smaak. Eentje die 'm onderscheidt van alle andere rijstsoorten. Basmati is perfect voor Indiase gerechten. Curry's en pilav bijvoorbeeld, omdat-ie stevig blijft en niet gaat kleven


Naanbrood:

Naanbrood is hét brood dat u eet bij tandoorikip en gegrilde gerechten. Het is plat, komt oorspronkelijk uit India en wordt in een tandoori (kleioven) gebakken. Dit naanbrood is bereid met look en koriander.


Gajar halwa:

Gajar ka halwa, ook bekend als gajorer halua, Gajrela, Gajar Pak en Carrot halwa is een zoete dessertpudding op wortelbasis van het Indiase subcontinent


De Koreaanse keuken is de afgelopen paar jaar veranderd van exotisch & onbekend naar hot & happening. Niet alleen kimchi is razend populair, ook de restaurants waar je op z’n Koreaans kunt barbecuen schieten als paddenstoelen uit de grond.

Korean bbq 고기구이 niet meer verkrijgbaar


Omdat wij niets zo leuk vinden als aan de slag gaan met nieuwe recepten, gewoontes en gebruiken, hebben we de Koreaanse manier van barbecue onder de loep.


Bij een Koreaanse barbecue bereid je à la minute én aan tafel je eten op een (vaak ingebouwde) barbecue. Deze is niet zo groot als we gewend zijn, maar een tafelmodel, rond van vorm en werkend op basis van houtskool of gas.

Niet iedereen zal een dergelijke exemplaar in huis hebben, maar je kunt ook prima je eigen barbecue voor buiten uit de schuur halen.

Als het vuur gestookt is vul je de tafel met schaaltjes ingrediënten. Onmisbaar is natuurlijk vlees (vis wordt eigenlijk niet gebruikt), maar ook kimchi en de vele sausjes mogen niet ontbreken.


Bij een Koreaanse barbecue staat vlees dus centraal (al kun je er natuurlijk altijd voor kiezen om toch vis te gebruiken). Zowel rund- als varkensvlees en kip passeren het rooster, vaak gemarineerd met de lekkerste sausjes, kruiden en oliën.

Met name bulgogi (dun gesneden gemarineerd rundvlees) is een bekende speler, maar ook buikspek, runderribbetjes, kippenvleugeltjes en bulgogi van varkensvlees zijn heerlijk.


In combinatie met de friszure smaken van de gefermenteerde smaakmakers en kimchi smaakt vet vlees erg goed. We gaan dus niet bang zijn voor een wit randje meer of minder!

Ook groenten mogen niet ontbreken. Niet alleen gefermenteerde kool, ook salades van (pittige) bosui en komkommer horen op tafel. Vergeet ook niet de paksoi, courgette en natuurlijk kropsla om al het lekkers in te rollen!


Je kunt nog zo mooi vlees hebben, zonder smaakmakers ben je nergens, ook niet in de Koreaanse keuken. Hier maken ze gretig gebruik van een gouden trio, namelijk gochujang (een gefermenteerde peperpasta), doenjang (gefermenteerde sojabonenpasta) en ganjang (Koreaanse sojasaus). Deze zijn bij de meeste toko’s verkrijgbaar.

Ook sesamolie en vissaus horen op tafel. Haal daarbij een flinke hoeveelheid knoflook in huis. Of je het nu gebruikt om je vlees in te marineren, als sausje of door je kimchi: Koreanen love knoflook!


Ons "Koreaans bbq 고기구이" menu:


Beef bulgogi:

Het recept voor een Koreaanse BBQ met Beef Bulgogi. Rundvlees of varkensvlees, dat is zoals een Koreaanse BBQ hoort te zijn volgens de traditionele Koreaanse eetcultuur. Kies tussen rund- of varkensvlees of maak er een waar feestmaal van en gebruik beide.

Ze worden bereidt met een spannende marinade van nashipeer, sojasaus, sesamolie en smaakmakers. Heerlijk voor bij de Koreaanse BBQ. 


Samgyupsal (buikspek):

Volgens Koreaanse grillstatistieken eet 70% van de bevolking van Korea minstens één keer per week samgyupsal van de Korean BBQ. Als je dit gemakkelijke grillgerecht eenmaal geprobeerd hebt, begrijp je waarom.

Een stuk knapperig gegrild spek, gedoopt in zout en sesamolie samen met ssamjang. Dat alles in een slablaadje of sesamblad, of allebei, gegarneerd met bijgerechten naar keuze. In één keer in je mond doen, niet bijten! Het is tegelijkertijd verfijnd en bruut, gezond en decadent, eenvoudig en geavanceerd.

.


Ssamjang:

Naast rund- en varkensvlees en de banchans, maakt de saus de Koreaanse BBQ helemaal af. De saus voegt een lekkere smaak toe aan de overige ingrediënten. Alle ingrediënten die in deze saus gaan zijn gefermenteerd. Ze kunnen daardoor heel lang bewaard blijven.

Ssamjang is de traditionele saus die geserveerd wordt bij de Koreaanse BBQ. Ssam betekent wrap en jang betekent saus. Aangezien het vlees en de bijgerechten in een wrap van sla wordt gerold is dit de perfecte saus hierbij. Ook de sesamolie dip mag natuurlijk niet ontbreken voor extra smaak.



Baechu kimchi:

Baechu kimchi is een vereenvoudigde versie omdat klassieke kimchi gemaakt wordt van een Chinese kool die in kwarten wordt gesneden en voorzichtig gepekeld moet worden zonder de bladeren te scheuren, waarna je tussen elk afzonderlijk blad een peperpasta moet stoppen. Een lastige en tijdrovende klus, dus.

Daarom geef ik je vandaag het recept van een kimchi die precies hetzelfde smaakt als de klassieke versie: mak kimchi, dat vrij vertaald kan worden als "snelle kimchi".


Kippenvleugels met Gochujang saus:

Krokante kippenvleugels van de barbecue en dat zonder te frituren? Ja hoor dat kan! En doe er dan nog een pittige Koreaanse saus overheen en je hebt deze fantastisch lekkere Koreaanse kippenvleugels. Weer eens wat anders dan de standaard hot wings.


Koreaanse roerbakrijst:

Toen ik alles over Korea opzocht, kwam ik op een ontzettend populair gerecht genaamd ‘bibimbap‘. het is een combinatie van groenten, rijst, ei, kruiderijen, sausjes en zuur, die je aan tafel bij elkaar doet. Aan de hand daarvan heb ik dit kleurrijke en smaakvolle roerbakgerecht van rijst bedacht.


Korean castella cake:

Koreaanse sponscake met honing.



G'day mates!

Vanaf komend weekend proberen wij de beleving van een "Aussie barbie" bij u in de woonkamer te brengen. Ook nu gaan we opzoek naar de meest populaire "Aussie barbie" -gerechten en authentieke ingrediënten.

De grootste culinaire hobby van de Australiërs is met stip op één: barbecueën. De Aussies laten geen gelegenheid aan zich voorbij gaan om de barbecue aan te steken. Families, groepen vrienden en iedereen die trek heeft verzamelt zich rond hun geliefde Barbie. Je vind ze dan ook overal. Niet alleen in de tuin, maar ook op picknickplaatsen en bijvoorbeeld aan het strand...

The Great Aussie Barbie


De barbecue wordt door de Aussies liefkozend Barbie genoemd, en is mateloos populair. Down Under is dit kookstel zelfs een belangrijk deel van het Australische interieur. De BBQ wordt standaard aangestoken als het vakantie is en wanneer men wat te vieren heeft. Zoals verjaardagen, huwelijken, verlovingen, Kerst, Pasen en Australia Day. Of men verzint een feestelijke gebeurtenis om 's lands favoriete hobby uit te voeren. Heeft jouw rugby club gewonnen, zie je je vrienden eindelijk weer eens of is de kat jarig? Hop, dan gaat de Barbie weer aan. Een gevleugelde uitspraak van een Aussie bloke: "Grab a 6-pack, bung the ball and chain in the Holden and come on over for a barbie..."


Let op: word je voor een BBQ uitgenodigd, neem dan een flesje wijn of wat bier mee.

De Aussie Barbie staat symbool voor de relaxte, laidback Australische cultuur en hun liefde voor alles wat outdoor is. Het is een leuk en sociaal evenement. Grote steaks, worsten, karbonades en vissen op de grill die je samen met je familie en vrienden in de achtertuin of aan het strand verorberd.


Natuurlijk weggespoeld met de nodige koude biertjes en flessen wijn. De sfeer is ongedwongen en iedereen staat met in de ene hand een bord eten en in de ander een drankje. Geen formeel zitdiner dus!

Dit is een van de weinige gelegenheden dat de Australische man heer en meester van de maaltijd én het entertainment is. Althans, dat laatste denkt hij (na een paar biertjes). De rolverdeling is vaak traditioneel: de vrouw koopt en marineert het vlees, maakt salades en het toetje en de Aussie bloke krijgt uiteindelijk de credits voor het eindresultaat.

Hij staat dan met al z'n mannelijkheid achter de barbecue met een biertje in de hand de spiesen en enorme vleesstukken om te draaien. En dan wenst deze man niet zomaar een grilroostertje met wat kooltjes eronder, nee hij moet per se een barbecue met alle toeters en bellen. Wat dacht je van wokbranders, ovens en een rotisserie? Het hoort er allemaal bij.

Aussie barbie niet meer verkrijgbaar

Voor wie denk dat Australisch koken gemakkelijk is, komt er al snel achter dat het bij de ingrediënten lijst al moeilijk wordt. In België zijn de ingrediënten bijna niet verkrijgbaar. De meeste kruiden, specerijen, vruchten en groenten bestaan helemaal niet hier, vlees en vis zijn hier nauwelijks verkrijgbaar of staan zelfs op de lijst van beschermde diersoorten. Alleen de kangoeroe is hier vrijgegeven en vind je soms bij de poelier of supermarkt. Maar met wat gemodder kwam ik er toch uit. De speciale Australische smaak komt van een Aboriginal kruidenmix, de Bush Tucker mix, en ook de Tasmaanse bergpeper (een soort besjes die zoet beginnen en pittig eindigen) is hier verkrijgbaar.  De Australiers hadden oorspronkelijk geen echte cuisine, de keuken was vanwege de Britse overheersing vrij pragmatisch Engels, flauw en vet. Later kwamen daar de invloeden van de Aboriginals bij, die gezorgd hebben voor het begrip 'barbie', de barbecue, omdat ze op open vuur roosteren. Dat is de Bush Tucker Outback keuken. Inmiddels zijn de omringende gebieden, zoals Azie en Polynesie, ook doorgedrongen en is Australisch eten multicultureel, exotisch en spannend. Maar ik wilde simpel beginnen met een beetje van alles wat. Engelse mash, Bush Tucker vlees, Aziatische groenten.


Ons "Aussie barbie" menu


Aboriginal bush tucker kangaroesteak:

De speciale Australische smaak komt van een Aboriginal kruidenmix, de Bush Tucker mix, en ook de Tasmaanse bergpeper (een soort besjes die zoet beginnen en pittig eindigen).

Aussie krokodilburger: 

De Australiërs doen iets met hun burgers dat geen enkel ander land doet. Ze stoppen bieten in hun hamburgers. Ik denk dat dit het gezonder moet maken, maar elk land dat burgers probeert te ‘verbeteren’ verdient karmapunten, vind ik. Wij maakte een burger met krokodil, rode biet en Australische getinte burger saus.


Meat pie

Een meer Australisch gerecht bestaat er niet: the Great Aussie Meat Pie. In populariteit staat hij in België gelijk aan de friet met mayonaise. Deze meat pies eten Australiërs werkelijk overal: op het strand, in het voetbalstadion, op het werk, op school, ga zo maar door. Er zijn talloze varianten, maar de originele pie is gevuld met rundergehakt ragout en afgetopt met vleesjus.


Australian-styles aardappelwedges

Dit recept is afkomstig uit Victoria. Het zijn gebakken aardappelwedges met zure room, lente ui, crispy spekblokjes en harde kaas.



Piece-a-carrot pie, mate?

Een wortel gebruiken in een dessert. Belgen zijn daar niet echt bekend mee. Australiërs daarentegen wel. Dit recept is voor een worteltaart die je daar overal wel kan krijgen. Australiërs zijn namelijk gek van worteltaart of zoals ze zelf zo mooi zeggen: piece-a-carrot pie, mate?




Zuid-Afrikaanse "braai" niet meer verkrijgbaar


Wij van de Smooksjuur willen de beleving van de Zuid-Afrikaanse braai overbrengen. Via goede traditionele recepten en authentieke ingrediënten willen we de meest populaire "braai"-gerechten bij u op het bord toveren.

De Zuid-Afrikaanse braai is meer dan lekker eten, leuk tijdverdrijf of zelfs een hobby. Veel Zuid-Afrikanen beschouwen de braai als erfgoed. Niet voor niets is 24 september, Erfenisdag in Zuid-Afrika, omgedoopt tot Nasionale Braaidag. Want als je het hebt over erfgoed, geschiedenis, cultuur, maar ook over verbondenheid, dan denkt de Zuid-Afrikaan al snel aan… de braai.

Samen rond een vuur staan
Als je in Zuid-Afrika bent, ga je braaien. Sooner or later en waarschijnlijk meer dan één keer. Want Zuid-Afrikanen braaien overal: in de achtertuin, op de camping, op parkeerterreinen naast de (snel)weg, buiten in de natuur, voor of na belangrijke sportwedstrijden… En bij voorkeur met familie, vrienden, buren en bekenden. Er zijn heel veel manieren om te braaien. Maar wat alle Zuid-Afrikaanse braais gemeen hebben, is de kameraadschap van het samen rond een vuur staan/zitten, een paar glazen wijn drinken en kletsen, terwijl het vlees op het rooster sist. Goed vlees: steaks, tjops, boerewors en sosaties. Tijd speelt geen rol, om zes uur eten hoeft niet. Want ons braai!



Het verschil tussen een braai en een barbecue
First things first: laten we even de terminologie en juiste definities vaststellen. Een braai (meervoud: braais) is het Zuid-Afrikaanse woord voor barbecue. En wie denkt dat een braai en een barbecue hetzelfde zijn, heeft het mis! 

Verschil in bereiding en uitvoer
Zo barbecueën Belgen op kolen, terwijl je bij een Zuid-Afrikaanse braai hout brandt totdat het kolen geworden zijn (je maakt dus in feite zelf je kolen). Ook is het in Zuid-Afrika traditie om grote stukken vlees op de braai te leggen om te garen, daarna eventueel wat vlees warm houdt en pas gaat eten als alles klaar is.



Ons "braai" menu


Ons "braai" menu bestaat uit de populairste "braai" gerechten in Zuid Afrika.

Sosaties:

Sosaties zijn vergelijkbaar met de vleesspiezen, kebab, zoals wij het beter kennen. Meestal komen sosaties in vlees van lam, rundvlees, varken, kip of zelfs hert en ze zijn het allerlekkerst als je ze een hele nacht laat marineren in kruiden. Zo gebruiken wij een recept voor lamssosaties met abrikoos.

Boerenwors: 

Een Zuid-Afrikaanse braai is eigenlijk niet compleet zonder een goed stuk boerewors. Boerewors is een pittige worst die vaak bestaat uit een mix van rundvlees, lam en varkensvlees. Een stuk boerewors bestaat voor 90 procent uit vlees; de overige 10 procent zijn kruiden en andere ingrediënten. Toegegeven dat het niet het meest magere vlees is, is de rol (een boerewors wordt traditioneel opgerold) een absolute must-eat tijdens een authentieke Zuid-Afrikaanse braai.


Potjiekos:

Behalve vlees op de braai, is het ook heel gebruikelijk om bij de braai een stoofpotje te maken. Dit noemt men in Zuid-Afrika een potjie (spreek uit: poj-kie) en stamt uit de tijd van de Voortrekkers die onderweg vaak hun maaltijden kookten in gietijzeren potten die ze bij zich hadden. Wij maken groenten potjiekos als bijgerecht bij het braaivleis.


Braaibroodjes:

Ook al zitten veel mensen na zoveel vlees vaak redelijk vol, eigenlijk mag de typisch Zuid-Afrikaanse lekkernij voor na de braai niet ontbreken: het zogeheten braaibroodje. Het is eigenlijk meer bedoeld als toetje dan als palet cleanser, maar hij hoort er hoe dan ook bij. Vergelijk het met een croque met kaas, tomaat en chutney.